Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Nieznaczne wzrosły cen drobiu

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

To asortyment mniej poszukiwany na wielkanocne stoły niż wieprzowina, która zdecydowanie w ostatnim tygodniu zdrożała. Jedynie firmy handlujące kaczkami i gęsiami odnotowały znacznie większe obroty.

Tuszki, które miały zdrożeć kosztują tyle samo co przed tygodniem. W górę idą jedynie ceny skrzydełek, na które rozpoczęła się w handlu giełdowym pełnia sezonu. Poszukiwane są zarówno na grillowe produkty w kraju, jak i na eksport. Nieco droższe są także ćwiartki i filety. Za kilogram tuszek odbiorcy płacą maksymalnie 4,60 zł.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 4,50-4,60

ćwiartki 3,30-3,50

skrzydełka 4,20-5,50

filety 10,80-11,50

 

Zainteresowaniem nadal cieszą się podroby wykorzystywane do produkcji pasztetów.

 

Ceny mrożonych podrobów z kurczaków w zł/kg:

wątróbki 2,00-2,20

serca 3,00-3,80

żołądki 2,80-3,20

 

Większy ruch widać na rynku indyków. Szczególnie dobrze sprzedają się filety, ale ceny stabilne. Kilogram filetów kosztuje od 15,50 zł do 17,00 zł, a ud – maksymalnie 11,00 zł.

Źródło: Agrobiznes TVP