Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wielkość produkcji surowców oleistych w Unii Europejskiej według COCERAL

kwiat rzepaku w okresie kwitnienia
123RF Zdjęcie Seryjne

Zdaniem organizacji, produkcja rzepaku w Unii Europejskiej w bieżącym roku ulegnie zwiększeniu o ok. 2% do 21 milionów ton w związku ze wzrostem średnich plonów z 3,15 ton z hektara do 3,26 ton z hektara przy 1,5% spadku powierzchni przeznaczonej pod uprawę.

Tacy producenci jak Niemcy, Polska oraz Wielka Brytania najprawdopodobniej odnotują zwiększenie produkcji (wyjątkiem będzie Francja). Niemcy mają zebrać 5,13 milionów ton w porównaniu do 4,62 milionów ton, Francja 4,47 miliony ton względem 4,72 milionów ton, Wielka Brytania 1,785 milionów ton wobec 1,795 milionów ton, a Polska 2,8 miliony ton w porównaniu do 2,2 milionów ton.

Tymczasem produkcja słonecznika w Unii Europejskiej ulegnie wzrostowi o 2% do 8,34 milionów ton wobec 8,15 milionów ton przed rokiem. Natomiast średnie plony mają spaść z 2,01 do 1,94 ton z hektara, a areał ma się zwiększyć z 4,06 milionów hektarów do 4,29 milionów hektarów.

Wzrost poziomu wytwarzania dotyczyć ma między innymi Francji (z 1,19 do 1,20 milionów ton), Hiszpanii (z 0,72 do 0,88 milionów ton) oraz Bułgarii (z 1,71 do 1,76 miliona ton). Natomiast na Węgrzech spodziewany jest spadek o 0,17 miliona ton do 1,70 miliona ton.

Prognozowane zbiory soi oszacowano na 2,6 miliony ton w porównaniu do 2,4 milionów ton rok temu, co oznacza 5% wzrost.

Całkowita powierzchnia przeznaczona pod uprawę surowców oleistych w Unii Europejskiej w 2017 r. oszacowano na 11,595 milionów hektarów w porównaniu do 11,412 milionów hektarów w roku ubiegłym. Tymczasem średnie plony mają ulec wzrostowi z 2,72 ton z hektara do 2,74 ton z hektara.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie COCERAL