Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Im dalej w las…

żerujący dzik
123RF Zdjęcie Seryjne

Myśliwi często boją się w tym okresie strzelać do dzików, bo w wielu rejonach coraz częściej pokazują się lochy z małymi, które są pod ochroną. I tak będzie najprawdopodobniej przez cały marzec. Mniejsze polowania są też dlatego, że do tej pory pozyskano bardzo dużo surowca zarówno na własne potrzeby, jak i w ramach planów kół łowieckich oraz tzw. odstrzału sanitarnego.

Większe ilości żywca mogą pojawić się wówczas, gdy zwierzęta będą dokonywały strat w uprawach i ponownie będzie trzeba redukować stada. Teraz, w zależności od regionu, dziki w punktach skupu kosztują od 4,00 do 5,00 zł/kg. To o 0,50 zł mniej niż przed rokiem.

W zakładach przetwórczych trwają ostatnie wysyłki dziczyzny za granicę. Najlepiej sprzedają się jelenie. Gorzej zbyt drogie dla zachodnich odbiorców sarny oraz dziki, których w tym sezonie było bardzo dużo nie tylko w naszym kraju.

Źródło: Agrobiznes TVP