Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Skok wzwyż

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Problem tkwi w zbyt małej podaży. W większości województw ze względu na wykryte ogniska grypy ptaków dostawy drobiu są znacznie mniejsze. Żywca brakuje, tym bardziej że eksport choć ograniczony, to jednak trwa. Kurczaki wciąż wysyłamy do krajów Europy Zachodniej oraz na Daleki Wschód. Na razie problem jest z eksportem do Afryki – informują maklerzy.

 

Ceny kurczaków na giełdach towarowych w zł/kg:

tuszki 5,40-5,50

ćwiartki 3,30-3,50

skrzydełka 4,00-5,30

filety 12,00-13,00

 

Droższe są także indyki. Wcześniej podpisane kontrakty eksportowe są realizowane, choć też nie do wszystkich państw. Mimo to, indyczego żywca na krajowym rynku jest za mało. Filety kosztują od 16 do 17 zł/kg, a uda od 9 do 11 zł/kg.

Źródło: Agrobiznes TVP