Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wielkanocny królik

królik z hodowli
123RF Zdjęcie Seryjne

Jedynym wyjściem jest uzupełnianie dostaw towarem z importu. Króliki do uboju docierają do nas z południowej Europy oraz ze Słowacji. Natomiast mięso do sieci hipermarketów trafia z Hiszpanii i Francji. Popyt na króliki jest duży, a w sprzedaży coraz częściej pojawia się towar nie tylko ze zwykłych hodowli, ale także z ferm o podwyższonym standardzie. Zwierzęta mają tam więcej swobody i lepsze warunki. Za takie króliki w punktach skupu można dostać 30% więcej niż za fermowe. Stąd rosnące zainteresowanie tą formą hodowli.

Przybywa też chętnych do prowadzenia tradycyjnego chowu królików na głębokiej ściółce. Takim mięsem są zainteresowane firmy wytwarzające żywność dla dzieci i niemowląt.

 

Ceny skupu królików w zł/kg:

fermowe 7-8

ponadstandardowe 10-12

 

Jednak wiele osób króliki hoduje na własne potrzeby.

Źródło: Agrobiznes TVP