Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Słaby apetyt na drób

elementy drobiowe w zakładzie przetwórczym
123RF Zdjęcie Seryjne

Kolejne pojawiające się ogniska grypy ptaków w Polsce ograniczyły zagraniczną wysyłkę, a ci, którzy się na nią zdecydują, ryzykują nieprzyjęciem towaru. Już w maju, kiedy ptaki nie będą wciąż migrować, sytuacja powinna się poprawić.

 

W tym tygodniu spadły ceny wszystkich elementów kurczaków oprócz filetów. Ceny w zł/kg:

tuszki 4,20-4,30

ćwiartki 2,90-3,00

skrzydełka 3,50-3,80

filety 9,50-9,80

 

Na rynku indyków też brakuje surowca, choć w tym wypadku zobowiązania kontraktowe udaje się wypełnić. Z odbiorem filetów nie ma problemów, bo większość mięsa wysyłamy do krajów zachodnich, a tam mają większy problem z grypą ptaków niż my. Filety kosztują od 14,80 do 15,50 zł/kg. Podrożały uda bez kości – maksymalne ceny osiągają 10 zł.

Źródło: Agrobiznes TVP