Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Stabilnie, ale dynamicznie

świenie na wybiegu przed chlewem
123RF Zdjęcie Seryjne

Cięższe świnie to problem nie tylko hodowców, ale też przetwórców. Dla zakładów przerośnięte tuczniki oznaczają gorszy towar, a dla rolników stratę mięsności i niższą klasę poubojową. Przekłada się to na mniejszą stawkę za każdy kilogram.

 

Ceny tuczników w zł/kg:

S 6,00-6,40

E 5,90-6,30

U 5,50-6,00

R 4,90-5,50

 

W wielu rejonach świń jest mało, dlatego przetwórcy mimo nacisków handlowców nie mogą pozwolić sobie na obniżki, a na pewno nie wtedy, gdy konkurencja płaci więcej. Dlatego nawet ci nieliczni, którzy w zeszłym tygodniu obniżyli cenniki o 10 gr, dziś wracają już do starych stawek. Największe różnice są w cenach wagi żywej. W zależności od partii zwierząt i regionu kraju można dostać od 4,20 do 5,00 zł/kg.

Źródło: Agrobiznes TVP