Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Sezon przecen

mięso drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Mrożonego nikt nie chce. Część firm ma przestoje technologiczne – szczególnie te produkujące pasztety – dlatego obecnie handel podrobami właściwie nie istnieje. Produkcja ruszy dopiero po święcie Trzech Króli. Mniejsze jest też zapotrzebowanie na mięsa drobne. Stąd i niższe ceny.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 4,50-4,60

ćwiartki 3,00-3,20

skrzydełka 3,50-4,50

 

Spadły ceny filetów z kurczaków. Kilogram mrożonych kosztuje maksymalnie 10,50 zł, a świeżych – 11,00 zł. Filety z indyków kosztują tyle, ile przed tygodniem – maksymalnie 15 zł/kg. Zainteresowanie było i jest umiarkowane, bo w kraju choć mięso to ma wielu zwolenników, to stawki są zbyt wysokie. Podobnie jest z popytem na uda b/k czy podroby. Nie brakuje za to chętnych na kacze czy gęsie piersi i nogi, ale o towar trudno. W ramach umów dotarł on wcześniej bezpośrednio z zakładów do wielkich sieci handlowych i był dostępny w bardzo promocyjnych cenach.

Źródło: Agrobiznes TVP