Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Galopujący królik

króliki w hodowli
123RF Zdjęcie Seryjne

W ostatnim czasie spożycie królików w kraju rozwija się bardzo dynamicznie. Widać to szczególnie przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą.

Zapotrzebowanie dużych sieci jest coraz większe. Kontraktacje co prawda zostały zrealizowane, ale w tym roku było tak dużo chętnych na mięso królicze, że firmy przetwórcze starały się pozyskać każdą ilość tego towaru. A z tym był niemały kłopot.

Mimo tej sytuacji stawki pozostały na niezmienionych poziomach. Za kilogram zakłady płacą od 7,50 do 8,50 zł, w zależności od wielkości dostaw. Im więcej królików, tym wyższe ceny.

To wyjątek na rynku rolnym. Przy wysokim kursie euro opłacalny byłby eksport, ale surowca jest po prostu za mało.

Źródło: Agrobiznes TVP