Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Jak na huśtawce

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Dla drobiarzy to nerwowa końcówka roku i na szybką poprawę się nie zanosi. Przez kolejne trzy tygodnie świąteczny czas znacznie ograniczył uboje, a to przy dużych wstawieniach oznacza nadwyżkę kurczaków na rynku.

Sytuacja już jest trudna ze względu na ptasią grypę, która zmniejszyła eksport na rynki azjatyckie. Ale nasz główny partner handlowy – Unia –  towar wciąż odbiera.

Drobiu mamy po dostatkiem, co wpływa na ceny. W ramach umów kontraktacyjnych za brojlery można dostać niewiele ponad 3 zł, a na wolnym rynku maksymalnie 3 zł. Znacznie mniejsza podaż będzie prawdopodobnie na przełomie stycznia i lutego z powodu mniejszych świątecznych wstawień.

Źródło: Agrobiznes TVP