Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny niskich lotów

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Tanieją prawie wszystkie elementy. Z jednej strony powodem spadków cen może być duża podaż żywca przy równoczesnym małym popycie. Z drugiej to wahania handlowców, którzy nie wiedzą, czy podczas ewentualnego przypadku pojawienia się na polskich fermach ptasiej grypy, statki z drobiem wysyłane do Afryki nie zostałyby zawrócone. Nikt nie wie, jakie wtedy obowiązywałyby przepisy. Za to eksporterzy pamiętają sytuację z ASF, kiedy mięso transportowane na Daleki Wschód musiało w całości wrócić do kraju. Teraz tuszki kosztują maksymalnie 4 zł, czyli o 1 zł mniej niż miesiąc temu.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 3,90-4,00

filety 9,50-10,00

ćwiartki 2,80-3,00

skrzydełka 3,30-3,60

 

Nieźle sprzedają się tylko podroby. A na rynku indyków także spadki cen. Co prawda eksport idzie dobrze, ale ze sprzedażą na krajowym rynku jest już znacznie gorzej. Filety kosztują maksymalnie 15 zł/kg, uda od 7 do 8,5 zł.

Źródło: Agrobiznes TVP