Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Półtuszy nikt nie ruszy?

sklep mięsny i eksponowany towar
123RF Zdjęcie Seryjne

Zachętą nie są nawet ceny, które spadły poniżej ubiegłorocznych poziomów. Wyraźnie widać to w ofertach sprzedaży najlepszych gatunków mięs.


Ceny wieprzowiny z kością w zł/kg:

łopatka 5,50-6,60

szynka 7,50-7,80

karkówka 9,00-9,10

boczek 4,00-9,90

schab 10,50-10,60

 

Nie najlepiej wygląda rynek półtusz. Kilogram krajowego surowca można kupić poniżej 7,5 zł. Importowane mięso jest o ok. 40 gr droższe, a to niewielka różnica biorą pod uwagę koszty rozbioru. Produkcja świątecznych wyrobów też daleka od oczekiwań przetwórców.

 

Ceny drobnych elementów wieprzowych w zł/kg:

tłuszcze 1,30-3,10

skórki 1,30-2,30

słonina 1,50-3,40

podgardla 2,80-5,00

serca 2,80-5,00

mięsa drobne 2,50-10,50

Źródło: Agrobiznes TVP