Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny, prognozy, handel

różne elementy mięsa
123RF Zdjęcie Seryjne

Część zakładów już sprzedaje surowce po kosztach wytworzenia. Krajowe półtusze wieprzowe w klasie E oferowane są po 7,70 zł/kg, czyli o ok. 20 gr niżej niż na początku września. Oznacza to, że ceny transakcyjne znalazły się poniżej 7 zł. Przeceny notują także elementy szlachetne.

 

Ceny wieprzowiny z kością w zł/kg:

łopatka 6,80

szynka 8,60

karkówka 9,50

boczek 9,60

schab 11,00

 

Oferty ofertami, a na rzeczywistym rynku większość umów podpisywana jest niżej niż to przewidują cenniki. Podobnie jest w przypadku elementów drobnych. Niewielki eksport na wschód odbija się na cenach skórek, tłuszczy czy mięs drobnych.

 

Wieprzowina w zł/kg:

wątroba 0,90-2,50

skórki 1,30-2,30

tłuszcz 1,30-2,80

słonina 1,50-3,20

serca 2,80-5,00

mięso drobne 2,50-10,50

smalec 3,30-3,60

ozorki 8,80

Źródło: Agrobiznes TVP