Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Stabilniej w indykach

duża hodowla indyków
123RF Zdjęcie Seryjne

Po kilku opłacalnych dla hodowców i przetwórców latach odbiorcy próbowali odwrócić sytuację na swoją korzyść. A ponieważ powstały nowe kurniki i produkcja rosła, a wraz z nią i zapasy w magazynach, zakłady nie miały innego wyjścia jak tylko sprzedawać towar taniej. I równocześnie ciąć cenniki skupu żywca.

Hodowcy opóźnili wstawienia, a nadwyżki już zagospodarowano. Teraz magazyny są prawie puste. Jeśli ktoś ma zapasy, to tylko mięsa czerwonego.

Tymczasem popyt na filety z indyków jest bardzo wysoki. Rosną więc szanse być może nie na szybkie podwyżki, ale przynajmniej na trwałe zahamowanie spadków cen. Dziś podstawowe ceny skupu zaczynają się niewiele powyżej 4,30 zł/kg. Z dodatkami przekraczają 4,60 zł. Indory kosztują od 4, 70 zł do ponad 5,00 zł/kg.

Źródło: Agrobiznes TVP