Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Powiało chłodem

mięso wieprzowe w przetwórni
123RF Zdjęcie Seryjne

Ochłodzenie i deszcze nie sprzyjają grillowaniu. Letnie są też ceny. Półtusze wieprzowe w klasie E kosztują średnio 7,20 zł/kg. Minimalne stawki spadły o 50 gr. Maksymalne wzrosły o 30 gr. Mniejsze zmiany na rynku elementów. Jeśli do cenników zawitały podwyżki, to zaledwie dziesięciogroszowe. Obniżki były znaczące. Największy minus zanotowały ceny karkówki. Kilogram kosztuje o 1 zł mniej niż na początku lipca. To efekt dużych wakacyjnych promocji cenowych.


Ceny wieprzowiny bez kości w zł/kg:

boczek 6,50-9,30

szynka 8,50-11,90

łopatka 9,40-9,90

schab 12,50-13,40

karkówka 12,60-12,80

 

Nawet o 1/3 droższe są teraz tłuszcze drobne i słonina. Ale już ceny mięs drobnych odnotowują spadki. To efekt mniejszej produkcji kiełbas i dań gotowych.


Wieprzowina w zł/kg:

słonina 1,50-3,60

tłuszcze drobne 1,30-3,10

smalec 3,30-3,60

mięsa drobne 2,25-10,50

Źródło: Agrobiznes TVP