Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Większe apetyty

mięso wieprzowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Od końca kwietnia, po bardzo długim okresie wyjątkowo niskich cen, wieprzowina zaczęła drożeć i mimo małych wahnięć ten trend utrzymuje się do dzisiaj. Jednak jak długo? Nie wiadomo.

Zdaniem maklerów, po sezonie długich weekendów i mistrzostw Europy w piłce nożnej, kiedy zapotrzebowanie na to mięso rośnie, a wraz z nim cenniki, można się spodziewać korekt – i to sporych. W Niemczech w tym tygodniu półtusze zdrożały średnio o 6 centów, a elementy wieprzowe bez kości – o 15-20 centów. Na naszych giełdach towarowych w ciągu tygodnia półtusze w klasie E zdrożały średnio o 25 groszy (7,70-8,10 zł/kg). Najniższe są stawki mięsa z importu, najwyższe krajowe. Elementy bez kości zdrożały średnio o 80 gr.

 

Ceny wieprzowiny bez kości w zł/kg:

 

schab 12,50-13,50

karkówka 12,50-13,50

szynka 10,30-10,80

łopatka 9,20-9,80

 

Wszystkie stawki obowiązują od poniedziałku w dostawach do klientów, czyli zakładów mięsnych, hurtowni i sieci handlowych. Wieprzowinę bez kości sprowadzamy teraz głównie z Hiszpanii, a mięso z kością – z Belgii, Holandii i Niemiec.

Źródło: Agrobiznes TVP