Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Kurczaki w górę

obróbka mięsa drobiowego
123RF Zdjęcie Seryjne

Główną przyczyną tak dużych wzrostów jest luka w dostawach. To kolejny skok cenowy po okresie podwyżek przed długim weekendem. Ale nie bez znaczenia jest także coraz droższe euro. Największy popyt jest teraz na skrzydełka, filety i tuszki. Ćwiartki zdecydowanie w odwrocie.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 5,80-6,00

ćwiartki 3,60-4,00

skrzydełka 4,40-5,80

filety 12,00-13,00

 

Na rynku indyków wyraźnych podwyżek jeszcze nie widać, ale ceny filetów przestały już spadać. Teraz kosztują one od 16,00 do 17,50 zł/kg. Towar poszukiwany jest zarówno z przeznaczeniem na eksport, jak i na rynek krajowy. Za to zdecydowanie mniej pytań jest teraz o uda bez kości, wykorzystywane głównie na kebaby. Stąd i niskie ceny.

Źródło: Agrobiznes TVP