Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Kury do góry

hodowla kurcząt
123RF Zdjęcie Seryjne

Większe zainteresowanie odbiorców z Dalekiego Wschodu skrzydełkami z kurczaka wywołuje kolejne podwyżki. Minimalnie zdrożały także ćwiartki. Tuszki i filety utrzymują stawki. Kilogram skrzydełek kosztuje teraz od 4,20 do 5,60 zł. W Chinach te najwyższej jakości kosztują nawet 9 zł/kg w przeliczeniu na polską walutę. Najlepsze środkowe części mogą nawet dochodzić do 11 zł.

Wzrosły też stawki ćwiartek. Teraz ceny zaczynają się od 3,5 zł. Tuszki kosztują maksymalnie 5 zł/kg, a filety niecałe 12,5 zł/kg w handlu krajowym. Towar na eksport przekracza 13 zł.

A na rynku indyków ponowny zjazd cen w dół. Tym razem szczególnie widoczny w przypadku ud bez kości. Cena kilograma zaczyna się poniżej 8 zł i nie przekracza 9 zł. Filety kosztują maksymalnie 17 zł/kg.

Źródło: Agrobiznes TVP