Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Drobne za drób

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Wszystko wskazuje na to, że taki trend szybko się nie zmieni. Obniżki stawek można było zauważyć zaraz po świętach wielkanocnych. Już wtedy maklerzy prognozowali, że niekorzystna dla producentów sytuacja może się pogłębić.

I tak się stało. W ciągu tygodnia ceny tuszek z kurczaków spadły aż o złotówkę do poziomu 4,50 zł/kg. Podobnie filety. Ćwiartki kosztują 2,90-3,30 zł/kg. Za skrzydełka trzeba zapłacić 3,50-5,00 zł/kg. Eksport tego towaru ma się dobrze, a pogoda sprzyja zakupom pod zbliżający się sezon grillowy. Na rynku indyków bez zmian. Filety kosztują ok. 17 zł/kg, a uda bez kości maksymalnie 10 zł/kg.

Źródło: Agrobiznes TVP