Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Góra problemów

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

Tymczasem na rynek wkrótce trafi mięso przechowywane w magazynach w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego składowania. Aż trudno sobie wyobrazić, że może być jeszcze taniej.

 

Aktualne ceny wieprzowiny bez kości w zł/kg:

łopatka 7,30-7,50

karkówka 9,20-9,50

szynka 8,20-8,30

schab 11,20-11,30

 

To bardzo niskie hurtowe poziomy, choć jeszcze niższe możemy spotkać w sieciach handlowych. Tanie są także mięsa drobne wykorzystywane do produkcji kiełbas. I mimo, że to czas przygotowań do sezonu grillowego, chętnych do zakupu brak. Nie brak za to nadziei na rozładowanie sytuacji. Niewykluczone, że jeszcze w tym tygodniu Światowa Organizacja Handlu wyda decyzję, że rosyjskie embargo na unijny żywiec i mięso wieprzowe jest niezgodne z zasadami WTO. Ale czy to pomoże rozładować coraz ciaśniejsze magazyny?

Źródło: Agrobiznes TVP