Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Króliki na start

hodowla królików
123RF Zdjęcie Seryjne

Kevin Janik z Nakła kilka lat temu zaczął od hodowli miniaturek. Dziś posiada 70 sztuk samic i samców dużych ras. Młodych hodowców przybywa. Klientów chętnych do nabycia tych zwierząt zarówno do hodowli hobbystycznej, jak i do celów kulinarnych jest sporo. Widać to na polskiej giełdzie drobnego inwentarza. W ostatnich miesiącach cena królików w hurcie wzrosła i na razie pozostaje na dość wysokim poziomie – od 8 do 9 zł. W detalu kilogram mięsa kosztuje około 24 zł.

Ubojnie poszukują zwierząt. Korzystają na tym głównie duże hodowle. Jak mówi Witold Wojciechowski z Małujowic, przepisy weterynaryjne nie pozwalają małym hodowlom mocno się rozwijać, dlatego małe hodowle produkują tylko na potrzeby własne. A na giełdzie żywego królika można kupić w cenie od 25 do 50 zł w zależności od rasy. Okazy przeznaczone do rozmnażania sprowadzane są z zagranicy za dużo większe pieniądze.

Źródło: Agrobiznes TVP