Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny wyższych lotów

elementy mięsa z drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne

Natomiast indyki utrzymują niskie ceny. Wyraźnie zdrożały także filety z kurczaków oraz skrzydełka, których eksport  teraz rośnie (głównie na daleki wschód i do Afryki). Nie bez znaczenia jest przygotowywanie się do sezonu grillowego. Z obserwacji maklerów ten towar zdecydowanie wygrywa w ostatnich latach z karkówką. Tylko ćwiartki bez zmian. Na giełdach towarowych nie można już dostać tuszek z kurczaków poniżej 5 zł.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 5,30-5,50

ćwiartki 2,90-3,20

skrzydełka 3,70-5,00

filety 12,40-13,00

 

Handel podrobami nadal mizerny. Ceny poszukiwanej do wyrobu pasztetów mrożonej wątróbki poniżej 2 zł/kg.

 

Na rynku indyków bardzo niskie ceny (w zł/kg):

filety 16,50-17,00

uda b/k 8,20-9,00

uda b/k (ze skórą) 10,30-10,80

Źródło: Argobiznes TVP