Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wieprzowe statystyki

czerwone mięso w kostkach
123RF Zdjęcie Seryjne

Od początku grudnia ceny tuczników w punktach skupu faktycznie rosły, ale w tym tygodniu nikt już stawek nie podnosił. Prognozy też są niejasne, bo krótkie ożywienia w handlu mięsem szybko zanikają. Na stałe polepszenie sytuacji producenci przestali liczyć – zwłaszcza, że ilość zamówień się nie zwiększa. Zwiększają się za to zapasy mięsa w magazynach. W styczniu handel prawie zamarł, a luty na razie sytuacji nie poprawił. Dlatego intensywne zabiegi o klienta, kuszenie promocjami i przecenami trwają. Chociaż pole do obniżek już się mocno zawęziło.

 

Ceny drobnych elementów wieprzowych w zł/kg

skórki 1,20-2,30

wątroba 0,90-2,50

tłuszcze 1,30-3,10

smalec 3,40-3,60

podgardla 2,20-4,20

serca 1,90-5,00

słonina 1,45-5,30

 

Niezbyt dobrze wygląda też rynek półtusz. Kilogram kosztuje 4,80-6,20 zł/kg. Wciąż na niskim poziomie pozostają ceny elementów szlachetnych.

 

Wieprzowina z kością w zł/kg:

łopatka 5,60-6,30

szynka 6,80-7,60

karkówka 7,40-7,80

boczek 2,80-8,00

schab 9,40-9,60

Źródło: Agrobiznes TVP