Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

FAO – grudniowe spadki cen żywności i wzrosty cen olejów

analiza indeksów
123RF Zdjęcie Seryjne

Indeks ten był na poziomie 154,1 pkt w porównaniu do 156,7 pkt, zatem spadł o 1,5 pkt wobec listopada ub. r. Odnotowano drugi z rzędu miesiąc spadku indeksu. Wrzesień i październik 2015 r. przyniosły wzrosty. Wcześniejsze miesiące 2015 r. również stały pod znakiem spadków. Spadły ceny zboża, mięsa, artykułów mleczarskich, natomiast zdrożał cukier i oleje. W całym ubiegłym roku indeks FAO wyniósł średnio 164,1 pkt i był o 19% niższy niż indeks w 2014 r. (a najniższy od 2010 r.).

Spadek indeksu w ubiegłym roku spowodowany był wysoką podażą surowców rolniczych, a także wzrostem wartości dolara amerykańskiego.

Indeks cen olejów roślinnych w grudniu ub. r. wynosił 141,1 pkt w porównaniu do 138,2 pkt w miesiącu wcześniejszym (+2,1%). Nie bez znaczenia było umocnienie cen oleju sojowego do poz. najwyższego od sześciu miesięcy, związane z niepewnością wobec poziomu zbiorów soi w Brazylii. Jednocześnie ceny oleju palmowego utrzymywały się na tym samym poziomie, gdyż perspektywy spadku produkcji w Azji Płd.-Wsch. były równoważone spadkiem popytu importowego. W ubiegłym roku indeks ten wynosił 147 pkt – najmniej od 2007 r.

Źródło: FAMMU/FAPA za: FAO