Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

FAO – spadek cen żywności i olejów w listopadzie

specjalista analizujący dane
123RF Zdjęcie Seryjne

Indeks ten dla koszyka produktów żywnościowych (oleje, zboża, mięso, nabiał, cukier) w listopadzie br. był na poz. ok. 156,7 pkt. w porównaniu do 162 pkt. (spadek o 2,6 pkt. wobec października). W porównaniu do listopada 2014 r. indeks spadł o 18%. W skali miesięcznej spadły ceny zbóż, olejów, artykułów mleczarskich i mięsa, a zdrożał jedynie cukier.

W zeszłym miesiącu indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł 138,2 pkt. w porównaniu do 142,6 w miesiącu wcześniejszym i wobec 164,9 pkt. w listopadzie zeszłego roku. Spadek ten powiązany był z redukcją cen oleju palmowego, sojowego i energii. Olej palmowy potaniał w związku ze słabym popytem połączonym z większą niż przewidywano produkcją w Azji Płd.-Wsch. Ceny oleju sojowego uległy spadkowi za sprawą listopadowego wzrostu szacunków zbiorów soi w Stanach oraz zaawansowania zasiewów tego gatunku w Ameryce Południowej.

Źródło: FAMMU/FAPA za: FAO