Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Świńska sprawa

mięso wieprzowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Jeszcze 3 lata temu hodowcy trzody chlewnej zarabiali na jednej sztuce nawet 40 zł. Dziś, kiedy jest recesja polskiej wieprzowiny nie kupuje Rosja, a rolnicy dopłacają do interesu.

Krzysztof Tołwiński z Federacji Gospodarstw Rodzinnych uważa, że winne sytuacji są wieloletnie zaniedbania w polskim handlu, które doprowadziły w dużej mierze do likwidacji rodzimych zakładów przetwórczych.

Ekonomista Zbigniew Sulewski przestrzega przed pochopnym zamykaniem się na import mięsa z Zachodniej Europy. Na sprzedaż polskiej wieprzowiny wpływ może mieć odpowiednie oznakowanie mięsa w sklepach, aby klienci mieli informację skąd produkt pochodzi. W niektórych sklepach wyłożone są już specjalne księgi, a w nich kilkaset gatunków wyrobów mięsnych, aby klienci dodatkowo mogli sami sprawdzić ich skład.

Zła passa w produkcji wieprzowiny trwa od ponad roku. Hodowcy liczą na spójną politykę w sprawie odbudowy pogłowia trzody chlewnej, która będzie chroniła polskich producentów.

Źródło: Agrobiznes TVP