Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

W oczekiwaniu na lepsze ceny mięsa

ubite tuczniki
123RF Zdjęcie Seryjne

Trwają intensywne zabiegi o pozyskanie klientów, czyli promocje i przeceny. Pole do obniżek zawęziło się już do poziomu bliskiego oddawania mięsa za darmo. Nieco większym zainteresowaniem cieszą się drobne elementy wieprzowe.

Ceny są następujące (zł/kg):

wątroba 0,90 – 2,50

skórki 1,20 – 2,30

serca 1,90 – 5,00

tłuszcze 1,30 – 3,10

podgardla 2,20 – 4,20

słonina 1,45 – 5,30

smalec 3,40 – 3,60

 

Nie najlepiej wygląda też rynek półtusz:

kraj 4,80 – 6,00 (zł/kg)

import 6,00 – 6,20 (zł/kg)

 

Jeszcze mniej wesoło jest na rynku elementów szlachetnych. Miesiąc temu asortyment ten kosztował nawet o 1,50 zł więcej niż dzisiaj.

 

Wieprzowina z kością (zł/kg)

boczek 3,40 – 8,00

łopatka 5,25 – 6,30

szynka 6,60 – 7,30

karkówka 7,00 – 7,80

schab 9,40 – 9,60

 

Producenci liczą przynajmniej na zwrot kosztów produkcji i na pozytywne zmiany, które może przyniesie grudzień.

Źródło: Agrobiznes TVP