Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Dużo i tanio

młode kurczaki
123RF Zdjęcie Seryjne

Kurczakom sprzyjała łagodna jesień powodując większe przyrosty ptaków. Tymczasem popyt na mięso drobiowe jak zwykle pod koniec roku jest słaby. Teraz w dodatku od drobiu odciąga klientów tania wieprzowina. Ceny spadają już drugi tydzień i wygląda na to, że to nie koniec przecen. Małe zakłady, które mają słabe kanały dystrybucji i sprzedaży ograniczają uboje lub całkowicie je wstrzymują. W efekcie kurczaki z wolnego rynku, które powinny zostać ubite w tym tygodniu przechodzą na następny. Aktualne ceny prezentują się następująco:

 

Brojlery (ceny skupu netto w zł/kg)

wolny rynek 2,90 – 3,05

umowy kontraktacyjne 3,20 – 3,35

 

Hodowcy związani z zakładami są teraz w zdecydowanie lepszej sytuacji. Mają nie tylko wyższe ceny, ale i pewność odbioru brojlerów.

Źródło: Agrobiznes TVP