Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny po byku

bydło
123RF Zdjęcie Seryjne

Konkurencja robi się coraz większa, bo o ile wybudowanie zakładu to ogromna inwestycja, o tyle postawienie samej ubojni jest znacznie tańsze. Zmiany na razie niewielkie, ale można negocjować. I chociaż oficjalne cenniki zaczynają się od 6 zł za byki, większość firm płaci minimum 6,50 zł/kg – i to za rasy mleczne. Mięsne kosztują 7,50 zł, a limuze nawet ponad 8zł/kg.

Jałówki kupowane przez krajowych przetwórców kosztują od 5,50 zł do 6,50 zł/kg. Te z przeznaczeniem na eksport do 7,5 zł/kg. Krowy o odpowiedniej wadze ok. 5 zł/kg.

Susza i w konsekwencji małe zbiory pasz pokrzyżowały plany hodowcom. Do skupu trafiają teraz zbyt lekkie sztuki. Zwierzęta trzyma tylko ten, kto ma swoje pasze.

Źródło: Agrobiznes TVP