Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Gorzej być może – ceny mięsa wieprzowego coraz niższe

czerwone mięso z przyprawami
123RF Zdjęcie Seryjne

Takich, jakie odnotowano jeszcze przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń, kiedy to np. nogi wieprzowe kosztowały nawet 5 zł/kg.

Teraz ceny zaczynają się od 1,80 zł/kg i nie przekraczają 3 zł/kg. Podgardle kosztuje od 2,40 do 2,60 zł/kg.

Wszystko za sprawą słabego popytu. Jeśli chodzi o eksport, pojawiają się pytania o nogi, żeberka czy boczek na Daleki Wschód. Afryka również jest zainteresowana nogami i podgardlem, a mimo że nasza oferta jest jedną z najatrakcyjniejszych w Europie, większego handlu brak.

Być może ożywienie nadejdzie za 2-3 tygodnie, kiedy zakłady będą gromadzić zapasy do świątecznej produkcji, ale z uwagi na małe zainteresowanie odbiorców nie będą one zbyt duże.

Źródło: Agrobiznes TVP