Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Stracone nadzieje

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny drobnych elementów wieprzowych są następujące:

wątroba  1,40 zł/kg

skórki  1,60 zł/kg

serca  2,00 zł/kg

tłuszcze 2,60 – 2,80 zł/kg

podgardla  2,60 – 2,80 zł/kg

słonina  3,20 zł/kg

smalec  3,40 – 3,60 zł/kg

 

Spora część wieprzowiny idzie na eksport. Ponadto jest zdecydowanie mniejszy import mięsa przez rodzimych przetwórców. To zasługa nie tyle konkurencyjności naszych cen, co bardzo dużych ilości mięsa na rynku.

 

Ceny półtuszek klasy E to:

kraj  6,10 – 6,50 zł/kg

import  6,50 – 6,80 zł/kg

 

Niestety zapchane magazyny mogą skutkować kolejnymi przecenami. A jak mówią producenci, obniżać stawek już nie bardzo jest z czego.

 

Ceny wieprzowiny z kością przedstawiają się następująco:

boczek  4,80 – 7,60 zł/kg

łopatka  5,45 – 6,20 zł/kg

szynka  6,40 – 7,20 zł/kg

karkówka  7,60 – 8,20 zł/kg

schab  9,80 – 10,20 zł/kg

Źródło: Agrobiznes TVP