Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny wyższych lotów

elementy z mięsa drobiowego
123RF Zdjęcie Seryjne

Duża w tym zasługa rosnących zamówień ze strony eksporterów. Są szanse na wznowienie eksportu kurczaków na Daleki Wschód. Pytania dotyczą głównie skrzydełek, ćwiartek i kuprów.

 

W kraju ceny wyglądają następująco:

tuszki 4,90 – 5,40 zł/kg

ćwiartki 3,40 – 3,70 zł/kg

skrzydełka 3,60 – 4,50 zł/kg

filety 11,40 – 12,00 zł/kg

 

Na rynku indyków po krótkim okresie gwałtownych spadków widać wyraźnie powrót do bardzo wysokich stawek. Kilogram filetów kosztuje nawet 20 zł. Wszelkie braki w surowcu uzupełniane są importem (m.in. z Rumunii). Za sprowadzane zza granicy filety też trzeba zapłacić 20 zł.

Źródło: Agrobiznes TVP