Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wzrost cen mięsa wieprzowego

wieprzowina w magazynie
123RF Zdjęcie Seryjne

Szczególnie widać to w przypadku półtusz wieprzowych. Zaledwie w ciągu tygodnia stawki wzrosły aż o 30 groszy za kilogram. Dużą zwyżkę notuje się też w przypadku tego, co zwykle najtańsze. Jeszcze kilka dni temu wieprzowa wątroba była wyceniana najwyżej na 1 złoty 20 groszy za kilogram. Teraz stawki zaczynają sie od 1 złotego 60 groszy, a kończą na 2.

Drożeją też tłuszcze. Kilogram kosztuje już nawet 2 złote. Za słoninę trzeba zapłacić 3 zł/kg. To efekt topniejących zapasów, mniejszej podaży żywca i zapowiedzi otwarcia nowych kierunków zbytu, takich jak Mongolia czy Chiny.

Poszukiwana jest także szynka. Importowaną, mrożoną bez kości, można kupić od 9,50 zł/kg do 10,50 zł/kg. Stawki za świeżą kształtują się na poziomie 10,80 zł/kg.

Ceny schabu sprowadzanego zza zachodniej granicy nie przekraczają 13,20 zł/kg. Polski kosztuje około 14 zł/kg. Tanieje tylko karkówka.

Źródło: Agrobiznes TVP