Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny drobiowego mięsa

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Gdy temperatury przekraczały 30 stopni kurczaki słabo jadły i mało przyrastały, dodatkowo w obawie przed upadkami wcześniej trafiały do skupu. Braki surowca spowodowały wzrost cen. Teraz sytuacja wraca do normy, kurczaki przywożone do ubojni mają już odpowiednią wagę. Ale ceny skupu wciąż trzymają wysoki poziom.

Dziś stawki za kilogram tuszek najczęściej wahają się od 5 złotych 80 groszy do 6 złotych. Za kurczaki na wolnym rynku można dostać około 4 zł/kg. Nieco poniżej tego poziomu sprzedawane są brojlery zakontraktowane w umowach.

Przybywa też kurników. Porównując rok do roku, dynamika produkcji drobiu sięga już 9%. Gdyby nie eksport, cen na obecnym poziomie nie udałoby się utrzymać. Już 40% naszego drobiu trafia za granicę.

Źródło: Agrobiznes TVP