Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny drobiu

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Do uboju trafiają teraz ptaki wyjątkowo lekkie, ich waga ledwo przekracza 2 kilogramy, kiedy normalnie dochodzi nawet do 3. Lepiej sprzedać brojlery wcześniej niż stracić cały rzut. Bo przy tropikalnych upałach i słabej wentylacji, upadki wciąż się zdarzają.

Ale przetwórcy mają teraz większy problem niż mała podaż i niewielkie apetyty konsumentów. Ograniczenia w poborze energii dla zakładów oznaczają zmniejszenie ubojów. Energia potrzebna jest przede wszystkim do funkcjonowania ogromnych chłodni.

Dziś w ramach umów kontraktacyjnych, firmy skupowe płacą najczęściej od 3,50 zł/kg do 3,65 zł/kg. Na wolnym rynku towar sprzedać można za średnio 3,50 złotych za kilogram. Tendencja jest spadkowa.

Zwykle po wakacjach wielu hodowców wraca do gry, powstają też nowe – i to milionowe – kurniki. Dlatego już pod koniec września podaż kurczaków może być wyjątkowo duża. Oby tylko ceny nie były wyjątkowo niskie – dodają drobiarze.

Źródło: Agrobiznes TVP