Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny drobiowego mięsa

kurczęta w hodowli
123RF Zdjęcie Seryjne

Ze względu na rekordowo wysokie temperatury, hodowcy nie patrzą na wagę zwierząt i starają się jak najszybciej opróżnić kurniki, żeby uniknąć upadków. Przetwórcy narzekają na wyraźnie lżejszy żywiec w punktach skupu i mniejszą wydajność. Do tego dochodzi spadek zainteresowania konsumentów spożyciem mięsa w upalne dni. A to wszystko przekłada się na obniżki cen. Spadki mogłyby być jeszcze większe, gdyby nie utrzymujący się wysoki eksport. Tylko chętnie kupowane w czasie wakacji elementy, takie jak filety i skrzydełka, nie poddały się zmianom.

 

KURCZAKI – giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

filety        13,50-14,00

tuszki         5,70-5,80

ćwiartki       3,50-4,00

skrzydełka     4,50-5,50

źródło: BM Agrohandel

 

Za to filety z indyków mają coraz wyższe stawki. Nadal nie ma mrożonego surowca, a na świeży trzeba czekać kilka tygodni. Większość towaru trafia za granicę. Staniały za to indycze uda.

 

INDYKI – giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

filety  19,00-20,00

uda b/k  9,50-10,50

źródło: BM Agrohandel

Źródło: Agrobiznes TVP