Ceny zbóż, notowania, aktualności

Unia Europejska – bilans soi w bieżącym sezonie

Unia Europejska – bilans soi w bieżącym sezonie

ziarno soi
123RF Zdjęcie Seryjne

Na przestrzeni ostatnich 7 lat stosunek produkcji soi do produkcji oleju sojowego w Unii podwoił się. Najwięcej tego surowca produkują Włochy - zbiory z tego sezonu mogą oscylować w granicach 1-1,1 mln t w porównaniu z 912 tys. t rok wcześniej. Kolejne miejsca zajmują Rumunia (200 tys. t) i Francja (210 tys. t).

Zapotrzebowanie UE na wysokobiałkowe komponenty paszowe nie jest zaspokajane produkcją własną, a to zmusza producentów do większego importu. Z uwagi na znaczną podaż na rynkach międzynarodowych mimo rosnącej produkcji, import tego surowca w aktualnym sezonie może wynieść 14 mln t (+2,4%). Za sprawą m.in. wysokich zapasów początkowych wynoszących 1,2 do 1,3 mln t, może się ona zmniejszyć do 13,5 mln t. Przerób soi w aktualnym sezonie może wynieść nawet 14,1 mln t.

Źródło: FAMMU/FAPA za: Oil World

Powrót do aktualności