Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny mięsa drobiowego

hodowla indyków
123RF Zdjęcie Seryjne

Surowca mrożonego nie ma wcale, a na świeży trzeba czekać po kilka tygodni. Poza tym na towar mogą liczyć tylko stali odbiorcy i to najczęściej ci, którzy wysyłają indycze mięso za granicę. Filety zdrożały, wzrosły zarówno dolne, jak i górne stawki. Teraz za kilogram filetów indyczych trzeba zapłacić od 18,70 zł do nawet 20,00 złotych.

Za to na rynku kurczaków lekkie obniżki. Surowca co prawda nie ma aż tak dużo, żeby cennik poszybowały w dół, ale gorzej niż do tej pory jest z popytem. Obniżkom nie poddały się tylko filety z kurczaków.

 

KURCZAKI – giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

filety      13,50-14,00

tuszki       5,70-5,80

ćwiartki     3,40-3,70

skrzydełka   4,20-5,50

źródło: BM Agrohandel

 

Sporo chętnych jest nadal na wątróbki i serca, a to ze względu na większą sprzedaż pasztetów, szczególnie tych turystycznych.

Źródło: Agrobiznes TVP