Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Mięso drobiowe – sytuacja na rynku

mięso drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Tanieją prawie wszystkie elementy z kurczaków, tylko filety trzymają poziom z zeszłego tygodnia. I to właśnie na nie jest teraz największy popyt. Surowiec przeznaczony na krajowy rynek kosztuje nawet 14 złotych za kilogram. Ten przeznaczony na eksport, o jeszcze kilkanaście groszy więcej.

 

KURCZAKI – giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

filety      13,40-14,00

tuszki       5,70-5,90

ćwiartki     3,40-3,70

skrzydełka   4,50-5,50

źródło: BM Agrohandel

 

Więcej chętnych jest też na mrożone podroby.

 

MROŻONE PODROBY Z KURCZAKÓW zł/kg

wątróbki 1,6-2,0

serca    2,5-3,3

żołądki  2,6-3,0

źródło: BM Agrohandel

 

Bardzo drogie jest teraz mięso indycze. Filety kosztują niemal dwa razy tyle co schab. Już zeszłoroczne 18 zł/kg było wysoką stawką, a teraz cena zbliża się już do 20 złotych. Wszystko przez bardzo duże braki surowca. Nie ma zapasów mrożonych filetów, a świeże niemal w całości są wysyłane za granicę, w ramach podpisanych wcześniej kontraktów. Po surowiec, który zostaje na krajowym rynku, ustawiają się kolejki.

 

INDYKI – giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

filety  18,50-19,50

uda b/k 10,50-11,00

źródło: BM Agrohandel

Źródło: Agrobiznes TVP