Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny mięsa wieprzowego

mięso wieprzowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Nie inaczej jest w przypadku półtusz czy elementów wieprzowych. Zagraniczni handlowcy zalewają nasz rynek tanim mięsem. A ceny mają tak niskie, że krajowi przetwórcy nie są w stanie z nimi konkurować i sprzedawać dużo poniżej kosztów produkcji. Z drugiej strony, krajowi producenci świń też za bezcen żywca odstawiać nie zamierzają i bojkotami ubojni, zmuszają zakłady do podnoszenia stawek. W efekcie rośnie podaż, a dodatkowy duży import sprawia, że mroźnie zaczynają pękać w szwach. A dopłaty do prywatnego przechowalnictwa tylko dodatkowo za chwilę zaleją rynek kolejnymi partiami mięsa.

 

PÓŁTUSZE KL. E

ceny transakcyjne zł/kg

kraj     5,40-5,60

import   6,00-6,40

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

ceny transakcyjne zł/kg

łopatka   5,40-6,30

szynka    6,20-7,60

karkówka  7,40-7,90

boczek    3,60-8,00

schab     9,80-11,50

 

Tymczasem zbliża się półmetek wakacji, a popyt na wieprzowinę jak był mizerny, tak jest nadal. Producenci stosują pełny wachlarz promocji i obniżek, żeby znalazł się kupiec, ale bez rezultatów. Doszło już nawet do sytuacji, że ciężko było ustalić najniższą obowiązującą cenę na rynku, bo dzisiaj wszystko zalezy od negocjacji.

 

WIEPRZOWINA BEZ KOŚCI

ceny transakcyjne zł/kg

łopatka   7,65-10,58

szynka    8,50-12,65

karkówka  9,30-11,30

boczek    6,20-12,65

schab     11,60-14,50

Źródło: Agrobiznes TVP