Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Prognozy dla unijnego rynku drobiu są dobre

hodowla drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne

Ten optymizm to efekt niższych cen pasz, sprzyjających wzrostom produkcji. Już pierwszy kwartał 2015 roku przyniósł wzrosty (4% w skali roku).

Najszybciej rozwijały się rynki drobiarskie w Polsce (+16%), a także Hiszpanii i Francji. Przyszły rok powinien pozwolić na utrzymanie tendencji zwyżkowej, o ile ceny pasz pozostaną na niskich poziomach.

Komisja Europejska przewiduje także wzrost spożycia drobiu w krajach członkowskich, ale nieznaczny, bo tylko o 1% (w ubiegłym roku były to cztery punkty procentowe). Dobra wiadomość dla zakładów drobiarskich jest taka, że białe mięso wciąż jest faworyzowane i wygrywa z mięsem czerwonym – głównie dzięki cenie.

Źródło: FAMMU/FAPA za: KE: „Short Term Outlook for arable crops, meats and dairy” - Summer 2015