Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Blisko wrzenia

zagroda z tucznikami
123RF Zdjęcie Seryjne

Od początku roku zanotowano spadek pogłowia świń. Rolnicy wycofują się z hodowli, bo otrzymywane w skupie ceny nie gwarantują im opłacalności produkcji. W maju do francuskich rzeźni odstawiono o 30 tysięcy świń mniej, niż w tym samym okresie rok temu. Dane o ubojach pokazują, że spadek produkcji sięga 3%. Znacznie większe są przeceny mięsa. Średnia cena za żywiec wynosi we Francji 1 euro 40 centów. To o ponad 1/10 mniej, niż w zeszłym roku i sporo poniżej pięcioletniej średniej. Ministerstwo rolnictwa daje farmerom nadzieję na poprawę sytuacji. Sieci handlowe mają wesprzeć rodzimych rolników i płacić lepsze stawki za mięso. Obiecujący jest też obserwowany od początku roku wzrost spożycia wieprzowiny.

Źródło: Agrobiznes TVP