Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Ceny mięsa wieprzowego

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

Tak jak nie sposób zachęcić konsumentów do większych zakupów. Podaż czerwonego mięsa wciąż rośnie, a krajową produkcję dodatkowo powiększa import mięsa z zachodu. Producenci szukają szansy na sprzedaż w chwilowych obniżkach cen i promocjach dla nowych odbiorców, ale skutek jest raczej mizerny.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

ceny transakcyjne zł/kg

schab   8,70-9,80

szynka  6,40-7,60

łopatka 5,60-6,30

boczek  5,10-8,60

karkówka 7,80-8,10

 

Kto przez ostatnie lata nie wypracował sobie sieci klientów, teraz nie ma gdzie sprzedać towaru. W chłodniach rosną więc zapasy, a już za chwilę rynek może okazać się jeszcze mniej przyjazny dla producentów, bo do obrotu powróci wieprzowina, która wciąż jeszcze leży w prywatnych przechowalniach.

 

DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE

ceny transakcyjne zł/kg

skórki    1,35-2,30

wątroba   0,90-2,50

tłuszcze  1,10-3,10

słonina   1,45-5,30

podgardle 2,20-4,20

mięsa drobne kl. II 4,40-8,80

Źródło: Agrobiznes TVP