Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Sytuacja na rynku wieprzowiny

mięso wieprzowe w chłodni
123RF Zdjęcie Seryjne

Częściowo to zasługa taniego drobiu, które wypiera wieprzowinę z menu. A podaż czerwonego mięsa wciąż jest na bardzo wysokim poziomie. W przeciwieństwie do cen, bo te są wyjątkowo niskie.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

ceny transakcyjne zł/kg

łopatka   5,60

szynka    6,40

karkówka  7,80

schab     9,80

 

A mimo stawek na granicy opłacalności, umów handlowych nie przybywa. Górę krajowej wieprzowiny dodatkowo powiększa import. Bardzo duży, bo niemieccy czy duńscy producenci, są równie zdtereminowani jak polscy, by za wszelką cenę sprzedać surowiec. A rzeczywistość pokazuje jednak, że na bieżąco sprzedać można zaledwie 1/3 całego świeżego mięsa. Reszta trafia do chłodni i czeka na swój czas. Ale wyczekiwanie zaczyna być coraz bardziej irytujące dla producentów, bo od ponad pół roku nie kończy się niczym.

 

PÓŁTUSZE KL. E

ceny transakcyjne zł/kg

kraj   6,00-6,20

import 6,50-6,70

 

Okresowe cięcie cen pomimo kosztów produkcji, daje chwilowe efekty w postaci zwiększenia sprzedaży. Chwilowe, bo z reguły zaledwie jednodniowe.

A mimo stawek na granicy opłacalności, umów handlowych nie przybywa. Górę krajowej wieprzowiny dodatkowo powiększa bardzo duży import. Bardzo duży, bo niemieccy czy duńscy producenci są równie zdeterminowani jak polscy, by za wszelką cenę sprzedać surowiec.

Źródło: Agrobiznes TVP