Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

FAO: Kwietniowy wskaźnik cen żywności niższy od marcowego

sklep mięsny
123RF Zdjęcie Seryjne

Wskaźnik cen żywności FAO jest ważonym indeksem, który analizuje ceny pięciu głównych grup towarowych żywności na rynkach międzynarodowych. Agreguje on wskaźniki cen zbóż, mięsa, nabiału, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż w kwietniu wyniósł 167,6 punktów i był niższy od marcowego o 2,2 punktu, czyli 1,3 proc. Do spadku przyczyniła się zmniejszająca się cena pszenicy spowodowana dużymi dostawami na rynek i oczekiwaniem kupujących na dalszy spadek cen. Ceny kukurydzy od marca zmieniły się nieznacznie, podobnie jak ceny ryżu, na który był niewielki popyt.

Wskaźnik cen olejów roślinnych wyniósł 150,2 punktów, czyli o 1,5 punktu, albo 1,0 proc. mniej niż w marcu br. Ceny oleju sojowego powoli rosły.

Wskaźnik cen mięsa w kwietniu wyniósł średnio 178 punktów, czyli o 3 punkty, albo 1,7 proc. mniej niż w marcu. Na wartość wskaźnika wpłynęły wyższe ceny wołowiny i jagnięciny w Australii i Nowej Zelandii. Ceny wieprzowiny lekko wzrastały, a drobiu spadały.

Źródło: farmer.pl JK