Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Spożycie wołowiny wzrośnie

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Spożycie wołowiny wzrośnie

bydło
123RF Zdjęcie Seryjne

Dlaczego tak się dzieje? Specjaliści z IERiG uważają, że główną przyczyną jest nieustanny wzrost cen mięsa, a w szczególności właśnie wołowiny. W latach 2004-2012 jej wartość wzrosła o 7,1 proc. rocznie, podczas gdy drób drożał o 4,7 proc. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego postanowiło zmienić ten obraz. W 2008 r. uruchomiło QMP (Quality Meat Program), uznawany także przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności.

Program hodowcom bydła niezwykle wysokie wymagania dotyczące sprzedawanego przez nich mięsa. Jeśli producent chce otrzymać certyfikat, na każdym etapie chowu i przerobu musi zapewnić zwierzętom  ściśle określone warunki. - Działalność QMP oraz nacisk producentów na promowanie mięsa wołowego sprawiają, że w najbliższym czasie przewidywany jest wzrost jego spożycia. I bardzo dobrze! Wołowina to bowiem źródło wielu witamin, składników i minerałów, które pozwalają naszym organizmom dobrze funkcjonować i rozwijać się - komentuje Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności