Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wskaźnik cen żywności FAO – najniższy od lipca 2010 r.

wskaźniki cen
123RF Zdjęcie Seryjne

Wskaźnik cen żywności FAO jest ważonym indeksem, który analizuje ceny pięciu głównych grup towarowych żywności na rynkach międzynarodowych. Agreguje on wskaźniki cen zbóż, mięsa, nabiału, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż wyniósł średnio 171,7 punktu w lutym, o 5,6 punktów (3,2 proc.) mniej niż w styczniu. Ceny pszenicy, pszenicy i ryżu były niższe, ale spadek był najbardziej widoczna dla pszenicy. Ceny kukurydzy, która konkuruje z niższej, jakości pszenicą, jako zboże paszowe, również spadła.

Wskaźnik cen mięsa wyniósł w lutym średnio 187,4 punktów, czyli 2,8 punktu (1,4 proc.) mniej niż w styczniu. Zmniejszenie wskaźnika spowodowane było niższymi cenami mięsa wołowiny i jagnięciny, ceny mięsa drobiowego nie zmieniły się, a wieprzowiny spadły.

Źródło: farmer.pl JK