Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kukurydza jest bardzo tania w stosunku do pszenicy

Kukurydza jest bardzo tania w stosunku do pszenicy

kolba kukurydzy
123RF Zdjęcie Seryjne

Jak wynika z analizy danych dostarczanych przez MRiRW w ostatnim tygodniu stycznia (26.01-1.02) przeciętna cena zakupu kukurydzy paszowej wynosiła 587 zł/t. Najniższą cenę zanotowano w trzecim tygodniu listopada (538 zł/t), co oznacza, że obecna cena jest o 49 zł/t (9 proc.) wyższa. Wzrosty następowały stopniowo. Pomiędzy ostatnim tygodniem listopada, a ostatnim tygodniem grudnia cena wzrosła o 12 zł/t, a pomiędzy ostatnim tygodniem grudnia, a ostatnim tygodniem stycznia o 23 zł/t. W porównaniu z cenami pszenicy są to zmiany niewielkie. Najniższą cenę pszenicy paszowej w bieżącym sezonie zanotowano w trzecim tygodniu października. Wynosiła ona 605 zł/t. Zaś obecna cena pszenicy jest o 138 zł/t (23 proc.) wyższa.

W rezultacie, o ile cena pszenicy jest na zbliżonym poziomie (-2 proc.) jak o tej samej porze przed rokiem, cena kukurydzy jest wyraźnie niższa (-12 proc.). Zresztą od samych zbiorów dynamika roczna cen mieści się w bardzo wąskim przedziale od -18 do -12 proc. Oznacza to, że tygodniowe ceny zmieniają się w podobnym stopniu jak w poprzednim sezonie.

Niższe ceny są uzasadnione sytuacją popytowo-podażową na rynku światowym, w tym rynku unijnym, tego zboża. Według styczniowego raportu Międzynarodowej Rady Zbożowej, światowe zbiory kukurydzy w sezonie 2014/15 wyniosą 991 mln t i będą praktycznie na takim samym poziomie (+1 mln t) jak w poprzednim sezonie. Natomiast w bieżący sezon weszliśmy z zapasami o 43 mln t wyższymi niż w sezonie ubiegłym. Produkcja przewyższać ma prognozowane zużycie na poziomie 973 mln t, co spowoduje, że po raz kolejny zwiększą się zapasy na koniec sezonu. Relacja zapasów końcowych do zużycia ukształtuje się na poziomie 20,0 proc., najwyższym od kilkunastu lat. Oznacza to, że są fundamentalne podstawy do niższych cen niż w poprzednim sezonie.

Na niższe ceny wpływa również sytuacja na rynku unijnym. Produkcja kukurydzy w UE-28 w roku 2014 osiągnęła rekordowy poziom 74,5 mln t, aż o 10,2 mln t przewyższając produkcję z roku 2013. Wprawdzie w bieżącym sezonie wyraźnie niższy jest import ziarna do UE, ale zapasy końcowe i tak mają wzrosnąć o 28 proc. do 7,5 mln t.

Sytuacja podażowo-popytowa na rynkach zewnętrznych, powoduje, że pszenica jest stosunkowo droga, a kukurydza stosunkowo tania. Relacja tych dwóch cen na rynku krajowym osiągnęła obecnie nienotowany nigdy poziom. W ostatnim tygodniu pszenica była o 26 proc. droższa od kukurydzy, podczas gdy przeciętnie w ostatnich pięciu latach (2010-14) pszenica była droższa niespełna o 2 proc. Powoduje to, że rośnie udział kukurydzy w pełnoporcjowych mieszankach paszowych, a pszenica w coraz większym stopniu przeznaczana jest na spożycie przez ludzi, w kraju lub za granicą.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej

Powrót do aktualności