Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wskaźnik cen żywności FAO w styczniu – 1,9 proc. w dół

wykresy
123RF Zdjęcie Seryjne

Wskaźnik cen żywności FAO jest ważonym indeksem, który analizuje ceny grup towarowych żywności na rynkach międzynarodowych. Agreguje on m.in. wskaźniki cen zbóż, mięsa, olejów roślinnych.

Wskaźnik ceny zbóż w styczniu wyniósł 177,4 punktów, czyli o 6,6 proc. mniej niż w grudniu 2014 r. Spadek ten był napędzany przede wszystkim przez 7 proc. redukcję światowych cen pszenicy. Według wartości bieżącej wskaźnik cen zbóż FAO spadł na najniższy poziom od lipca 2010 r.

Wskaźnik cen oleju roślinnego wynosił w styczniu średnio 156.0 punktów, czyli o 4,7 punktów (2.9 proc.) mniej niż w grudniu i był najniższy poziomu od października 2009.

Wskaźnik cen mięsa wyniósł w styczniu średnio 194.3 punktów, czyli 3.2 punktu (1.6 proc.) mniej iż w grudniu.

Źródło: farmer.pl JK