Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Syrop ze zbóż wywoła rewolucję na rynku?

kłosy zbóż
123RF Zdjęcie Seryjne

Słodką rewolucję miała kilka lat temu wywołać stewia, naturalny słodzik słodszy od cukru, ale bez kalorii. Do dziś szerzej jednak w Polsce się nie przyjęła, m.in. z powodu smaku. Teraz w kolejce stoi izoglukoza – produkowany ze zbóż syrop cukrowy.

Jej produkcję do wysokości 0,7 mln ton ograniczały dotychczas obowiązujące w UE kwoty produkcyjne. Po ich uwolnieniu w 2017 r. branżę spożywczą czekają zmiany.

„To, że izoglukoza może wywołać na rynku rewolucję, widać już po fali czarnego PR, która rozpoczęła się po ogłoszeniu decyzji o odejściu od systemu kwot. Zaczęły pojawiać się informacje, że syrop fruktozowo-glukozowy ma gorsze właściwości żywieniowe niż cukier, chociaż nie ma na to dowodów naukowych” – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Według Martina Mateasa, prezesa Hoop Polska, sukces rynkowy izoglukozy będzie w dużej mierze zależał od samych dostawców cukru. „Jeśli producenci cukru zareagują na nową konkurencję elastycznie i zaproponują lepsze warunki cenowe, to izoglukozie ciężko będzie szerzej się przebić” – mówi Martin Mateas.

Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu